Timemanagement

Weet jij niet waar te beginnen? Zit jij met jouw handen in het haar?? 

Ik leg jou in tien stappen uit hoe jij weer orde kan scheppen in de chaos. Zijn veel open deuren, maar wat herhaling kan geen kwaad toch? Val voor de laatste keer voor afleiding en na het lezen van deze blog weet je hoe jij bestand bent hiertegen.

Lastigste stap eerst

Ben jij ook zo’n een vooruit schuiver? Er is een betere aanpak! Als jij gaat starten met die ene moeilijke taak, activeer jij jouw hersenen. Dingen waarmee jij start onthoud je het best. Start met het eerste deel van een project en jij zal het vervolgens makkelijker kunnen oppakken wanneer je op een ander moment verder gaat.

Deadlines

Als je je bewust bent van tijd, ben je productiever. Bepaal een deadline. Door dit te bepalen ben je je bewuster van tijd en doe je dus meer.
Je kan een deadline voor een taak over een langere tijd bepalen, maar dit kan je ook opknippen. Stel een tijd in van bijvoorbeeld een half uur en neem daarna een korte pauze. Ga daarna weer door voor een half uur. Kijk de komende tijd hoelang en hoe vaak jij jouw concentratie bij 1 taak kan houden. Zodra jij van jezelf weet wat jouw maximale tijd aan concentratie bij 1 taak is, kan jij hier ook rekening mee houden bij de planning van jouw werkdagen. Kan jij een hele dag aan 1 project werken of is het beter om 2 projecten op 1 dag te doen?
Bedenk dat jij zonder deadlines, langer over jouw taak doet. Mensen zijn immers geneigd om alle ruimte die ze hebben op te vullen. Wanneer jij een deadline hebt, zal je jouw tijd effectief gaan gebruiken.

Zorg voor een opgeruimd hoofd

Schrijf ideeën die je hebt op, net als taken die je nog moet doen of wat je nog moet vragen aan iemand. Zo houd jij jouw hoofd vrij om verder te gaan met wat er op jouw planning staat.

Overschatting tijd

Veel mensen denken dat zij meer kunnen doen in een bepaald tijdsbestek. Jij ook? Hoe vaak kom jij in tijdnood? Maak bij jouw planning een schatting in hoeveel tijd je ‘over’ hebt om een specifieke taak te doen, gegeven al je andere verplichtingen, en halveer deze tijdsinschatting. Schat daarna in hoe lang je denkt dat de nieuwe taak zal duren, en verdubbel deze.

Pauzes

Door regelmatig pauze te houden maak jij betere keuzes. Wat vind jij belangrijk en waar zeg jij ja of nee tegen? Opladen is belangrijk om effectief te werk te gaan. Je kan het dan een stuk helderder bekijken.

Schrap en zeg nee

Maak keuzes. Je kan niet alles doen, helaas 😉 Bepaal welke dingen op jouw To Do lijstje het belangrijkst zijn om te doen. Niet alles draagt bij aan het behalen van jouw doelen. Kijk kritisch naar jouw lijstje en haal eraf wat niet nodig is.

Stop met piekeren

Door focus word je productief. Piekergedachten houden jou weg van productiviteit. Mocht je gaan piekeren, sta hier dan even bij stil. Kan je iets aan het “probleem” doen? Nee, ga verder waar jij mee bezig bent. Ja? Schrijf het op en ga er op een ander moment mee verder.
Je kan ook vaste momenten inplannen om te piekeren. Bijvoorbeeld in de ochtend of in de avond of allebei, dat kan ook. Schrijf alles op waar jij over piekert. Vaak bedenk je, door het alleen al op te schrijven, dat het alleen piekergedachten zijn. Daar kan je niks mee, dus vergeten die handel! Mocht je er iets mee kunnen doen, dan heb jij het opgeschreven. Daardoor is het uit jouw hoofd en kan je er later mee aan de slag.

Focus

Doe niet meerdere dingen door elkaar. Het is verleidelijk, dat weet ik. “Oh nog even dit doen en dan ga ik weer verder”. Je kan veel meer voor elkaar krijgen als je je op 1 taak focust. Je behaalt dan jouw doel en daar krijg je energie van!

Goede gewoonten

Richt jouw werkdag zo in, dat jouw werk “vanzelf” zal gaan. Zet bijvoorbeeld het eerste uur van jouw werkdag de meldingen van jouw apps, e-mail etc. uit. Plan terugkerende taken op vaste momenten in. Je begint met focus aan jouw dag, waardoor de rest van de dag je aandacht bij jouw taken blijft. Bedenk welke goede gewoonten nog meer kunnen bijdragen aan een productieve werkdag.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

Dit vind ik zo’n leuke en goede uitspraak van Pippi Langkous! Als je gelooft dat je iets kan, raak je ervan overtuigt. Door die overtuiging ga je ervoor en gaan de dingen meer vanzelf. En als je dan ook nog eens je doel behaalt, kan je in een positieve vicieuze cirkel terecht komen. Dus stel jouw doelen, wees overtuigd van jezelf en geniet van het succes!

Piekergedachten opgeschreven waar je iets mee “moet”, maar geen focus op krijgt omdat het simpelweg niet jouw ding is?

Wellicht kan ik jou ondersteunen in taken welke jou van jouw eigen werk houden! Neem dan hier contact met mij op.